Mexican suomi seinäjoki

mexican suomi seinäjoki

Ilmajokelaisten rinnalla varsin keskeistä osaa kapinassa näytteli seinäjokelainen Tuomas Uppa, joka oli jo ennen kapinaa lietsomassa vastarintaa.

Kapinan jälkeen ja sodan käännyttyä venäläisten voitoksi tapahtui kansan mielialassa ratkaiseva käänne. Kapinan ilmajokelaista johtohenkilöä Salomon Hannellesta suorastaan vihattiin, ja venäläisystävälliset mielipiteet saivat ymmärrystä. Syksyllä vaadittu uskollisuudenvala tuli Seinäjoella vannotuksi varsin yleisesti. Venäläisten sotapäällikkö Friedrich Wilhelm von Buxhoevden määräsikin 6.

Vaatimukset oli tutkittava käräjillä, mikä herätti tyydytystä kansassa. Korvaus käsitti suurelta osin hevosia ja ajoneuvoja. Syyksi mainittiin etenkin sairaille ja vanhuksille pitkä ja hankala kirkkomatka. Myös Ilmajoki halusi liittää Seinäjoen takaisin entiseen emäseurakuntaan. Nurmolaisten kovasta vastuksesta huolimatta senaatti hyväksyi seinäjokelaisten anomuksen perustaa oma kappeliseurakunta vuonna Itsenäisen kunnallishallinnon Seinäjoki sai Vuonna Seinäjoesta tuli itsenäinen kirkkoherrakunta.

Pohjanmaan radan lähtökohtana pidettiin Tamperetta ja vuonna ensimmäisen rautatien valmistuessa Helsingistä Hämeenlinnaan, tutkittiin silmävaraisesti ratasuunta Tampereen länsipuolelta Peräseinäjoelle asti. Vuonna vihittiin käyttöön Tampere — Vaasa -rautatie, joka kulkee Seinäjoen kautta. Tämä ja liikenteelle avattu Kokkolan rata sekä valmistunut Kristiinankaupungin rata nosti Seinäjoen tärkeäksi rautateiden risteysasemaksi.

Vuonna kuitenkin lakkautettiin henkilöliikenne Kristiinankaupungin radalla. Seinäjoen vanha rautatieasema purettiin luvun loppupuolella ja vuonna valmistui Heikki Castrénin suunnittelema uusi keskusliikenneasema, joka oli valmistuttuaan Suomen toiseksi suurin rautatieasemarakennus Helsingin rautatieaseman jälkeen. Seinäjoen asema-alueesta muodostettiin taajaväkinen yhdyskunta vuonna Kun sijainti pääradan ja toisen rautatien risteyksessä oli huomattavasti kasvattanut Seinäjoen kirkonkylää ja paikkakunnalle oli valmistunut muun muassa Törnävän sairaala luvulla, alettiin tutkia mahdollisuutta muuttaa kirkonkylä kauppalaksi.

Vaihtoehtona oli esillä myös koko Seinäjoen kunnan muuttaminen kauppalaksi, mutta vuonna Seinäjoen kirkonkylä jaettiin Seinäjoen kauppalaksi ja Seinäjoen maalaiskunnaksi. Tämä jako jäi lyhytaikaiseksi, sillä jo vuoden alussa Seinäjoen maalaiskunta liitettiin Seinäjoen kauppalaan. Kaupunki Seinäjoesta tuli vuonna Viime sotien jälkeen Seinäjoelle asutettiin Jaakkiman ja Lumivaaran siirtoväkeä.

Nimi poistui käytöstä luvun alkuun mennessä, ja kylän nimeksi tuli Seinäjoki , joka lienee joen nimenä kylää vanhempi. Seinäjoki -nimen alkuperästä on monta teoriaa. Erään tulkinnan mukaan Seinäjoki on ollut muinoin nautinta-alueiden raja. On myös pohdittu sitä mahdollisuutta, että Kangasalta kotoisin olleet uudisasukkaat tai eränkävijät olisivat tuoneet nimen mukanaan.

Tuomo Tuomen tutkimus ja kansanperinne antaa Seinäjoki -nimen alkuperäksi sen rantojen poikkeuksellisen jyrkkäreunaisuuden. Seinäjoen kaupunginjohtajana on toiminut vuodesta Jorma Rasinmäki [32]. Ylintä päätösvaltaa Seinäjoen kaupungissa käyttää jäseninen kaupunginvaltuusto , joka päättää kaupungin talouden ja rahoituksen perusteista sekä kaupungin hallinnon rakenteesta.

Kaupunginvaltuusto myös valitsee luottamushenkilöt ja tärkeimmät viranhaltijat. Kaupunginvaltuusto valitaan kunnallisvaaleilla neljän vuoden välein. Kaupungin hallintoa johtaa jäseninen kaupunginhallitus.

Sen tehtävä on valmistella kaupunginvaltuustossa käsiteltävät asiat ja huolehtia, että valtuuston päätökset toteutetaan. Kaupunginhallitus huolehtii myös kaupungin yleisestä kehittämisestä sekä valvoo viranhaltijoiden toimintaa ja kaupungin taloushallintaa. Lautakunnat valmistelevat kaupunginhallituksen tai kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi kuuluvat asiat ja huolehtivat päätöksen täytäntöönpanosta.

Lautakunnan tehtävänä on huolehtia toimialansa kehittämisestä sekä ohjata sen suunnittelua ja toteutusta. Kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnat kunnallisvaalikauden ajaksi neljän vuoden välein. Annetut äänet viimeisimmissä kunnallisvaaleissa. Vuonna Seinäjokeen liitettiin Seinäjoen maalaiskunta, josta Seinäjoen kauppala oli erotettu luvulla.

Tällöin siihenastinen Seinäjoen kaupunki ja Peräseinäjoen kunta lakkautettiin ja tilalle perustettiin niiden silloiset alueet käsittävä uusi kunta, joka otti käyttöönsä Seinäjoki-nimen ja kaupunki-nimityksen. Tällöin siihenastinen Seinäjoen kaupunki, Nurmon kunta ja Ylistaron kunta lakkautettiin ja tilalle perustettiin niiden silloiset alueet käsittävä uusi kunta, joka otti käyttöönsä Seinäjoki-nimen ja kaupunki-nimityksen.

Ilmajoen Munakan kylä on myös ilmaissut kiinnostuksensa liittyä Seinäjoen kaupunkiin. Vuonna kylän asukkaat laativat adressin kylän liittämisestä Seinäjokeen.

Laadittu adressi toimitettiin sekä Ilmajoen kuntaan että valtiovarainministeriöön. Laajinta kannatusta kuntien yhdistäminen sai Seinäjoella ja Ylistarossa, kun taas Nurmossa esiintyi jyrkkää vastustamista kuntaliitokseen, mikä tuli ilmi muun muassa kansanäänestyksessä. Nurmon kunnanvaltuusto keskusteli asiasta neljä ja puoli tuntia ennen päätöksentekoa.

Merkittävä osa nurmolaisista asuu toiminnallisesti Seinäjoen esikaupungiksi muodostuneella Hyllykalliolla. Ylistaro puolestaan on etäämmällä Seinäjoen kaupungista sekä oli selvästi harvemmin asuttu maatalousvaltainen kunta. Seinäjoen vähittäiskaupan volyymi on miljoonaa euroa vuodessa ja moottoriajoneuvojen kaupassa Seinäjoki on Suomen suurimpia.

Lakeuden Ankkuri ei toteutunut, vaan samalle alueelle Jouppiin aletaan kesäkuussa rakentaa Ideapark-kauppakeskusta. Seinäjoen teknologia- ja innovaatiokylä on nimeltään Triano. Seinäjoki on asukasluvultaan Suomen Kantakaupungin alueella asuu n. Oheisessa kaaviossa esitettynä Seinäjoen väkiluvun kehitys aikavälillä — Kaaviossa käytetty kulloinkin voimassa olevaa aluejakoa.

Väkiluvun voimakas kasvu vuoden kohdalla selittyy kuntajaon muutoksella. Seinäjoen kautta kulkevat yleiset tiet eri ilmansuuntiin: Rautatieasema, linja-autoasema ja taksiasema toimivat Seinäjoella yhdistettynä matkakeskuksena. Seinäjoelle pääsee junalla lännestä Vaasan suunnasta, etelästä Tampereen suunnasta, idästä Haapamäen ja Jyväskylän suunnasta sekä pohjoisesta Oulun ja Kokkolan suunnasta.

Seinäjoen lentoasema sijaitsee Ilmajoella ja sitä on ylläpitänyt vuodesta Seinäjoen lentoasema Oy aikaisemmin Rengonharju-säätiö. Lentoasema rakennettiin ja reittiliikenne alkoi Kenttä toimi seinäjokelaisen Finncomm Airlinesin kotikenttänä, joka operoi sieltä Helsinkiin viidesti päivässä. Myöhemmin lentoja siirtyi hoitamaan Ruotsalainen Direktflyg , joka hoiti lentoja jonkin aikaa, kunnes ilmoitti yhdessä Seinäjoen kaupungin kanssa, että lennot eivät ole taloudellisesti kannattavia, jonka vuoksi ne lopetetaan.

Säännölliset reittilennot Seinäjoen lentoasemalle loppuivat Seinäjoella on nykyisin monenlaisia kulttuuritapahtumia, ja varsinkin musiikkitarjonta on laajaa ympäri vuoden. Esimerkiksi Rytmikorjaamo on suosittu klubi, jossa vierailee suomalaisia ja kansainvälisiä artisteja melkein joka viikonloppu. Seinäjoella on myös useita muita baareja ja klubeja joissa on hyvin aktiivista musiikkitoimintaa. Seinäjoen kaupunginorkesteri muodostuu jousi- ja puhallinkvinteteistä, joten ohjelmisto painottuu kamarimusiikkiin.

Orkesteri konsertoi musiikkikäyttöön rakennetussa Seinäjoki-salissa ja tekee yhteistyötä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa. Seinäjoen kaupunginteatteri tarjoaa esityksiä kolmella näyttämöllä. Vuonna se valittiin Vuoden teatteriksi Suomessa. Vuonna tapahtuma siirtyi järjestettäväksi Jyväskylässä. Seinäjoen keskustassa on kolmisalinen Bio Marilyn, [55] ja Ylistarossa toimiva elokuvateatteri Matin-Tupa järjestää syksyisin Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalia.

Seinäjoen suuret yleisötapahtumat keskittyvät keväälle ja kesälle, jolloin järjestetään Provinssirock , Tangomarkkinat ja Vauhtiajot. Vuosina — Seinäjoen kaupunki järjesti toukokuussa Seinäkuun yö -nimistä vuorokauden mittaista maksutonta kulttuuritapahtumaa.

Seinäjoen alueen kuvataiteen keskuksena toimii ammattikoulun kellarikerroksen Taidehalli. Seinäjoella on vilkas urheilutarjonta ja varhaisimmat tiedot urheilusta on luvun alusta perustetuista urheiluseuroista. Seinäjokiset palloiluseurat ovat pelanneet useissa lajeissa pääsarjassa, mutta varsinkin pesäpallo on kaupungin yksi kautta aikain suosituimmista lajeista.

Seinäjoki on myös perinteinen jalkapallokaupunki ja nykyään sitä edustaa pääsarjatasolla Seinäjoen Jalkapallokerho , joka on noussut kansallisen tason menestyksen johdosta Seinäjoen urheilun lippulaivaksi ja kaupungin seuratuimmaksi urheiluseuraksi. Miesten mestaruuksia palloilulajeissa on voittanut Seinäjoen Maila-Jussit pesäpallossa 4 ja lentopallossa 2 , salibandyssa Seinäjoen Peliveljet 3 , maahockeyssa Seinäjoki United 2 ja amerikkalaisessa jalkapallossa Crocodiles 1.

Alihankkijamme Käytämme alihankkijoina vain sellaisia tahoja, jotka jakavat arvomme ruokaturvallisuudesta ja raaka-aineiden laadusta. Yksiselitteisesti emme voi tehdä yhteistyötä tahojen kanssa, jotka eivät jaa näkemyksiämme laadun merkityksestä asiakaskokemuksen luomisessa.

Työskentelemme yhdessä päästäksemme yhä korkeammalle turvallisuus- ja laatuvaatimuksissa sekä täytämme — ja usein jopa ylitämme — alan säädökset, direktiivit ja kriteerit. Palkitsemme heidät, joilla on suurin intohimo ja parhaat tulokset Star Supplies of the Year -palkinnolla. Kaikki alihankkijamme ovat tietoisia Taco Bellin tinkimättömästä sitoutuneisuudesta tehdä asioita asiakkaiden ehdoilla ja siitä, että tacobelliläisille vain paras on tarpeeksi hyvä. Ravintolamme Peräänantamaton omistautumisemme ruokaturvallisuudelle ja huippulaadukkaille tuotteille ei pääty alihankkijoihin.

Samoja alan johtavia laatukriteereitä noudatetaan jokaisessa ravintolassamme päivittäin. Menestyttyään hot dog -kojuilla ja hampurilaisravintobisneksessä, Glen Bell avasi ensimmäisen Taco Bell -ravintolansa Etelä-Kaliforniassa Vain viisi vuotta ensimmäisen ravintolan avaamisen jälkeen, Glenin liikeideasta oli tullut kansallinen suuryritys. Tänä päivänä hänen perintönsä elää Taco Bellin lähes ravintolassa maailmanlaajuisesti.

Perintö elää ketjun miljoonissa asiakkaissa, jotka nauttivat Taco Bellin tarjoamista elämyksistä säännöllisesti. Se elää jokaisessa ruokainnovaatiossa, jäljittelemättömissä mauissa ja hymyissä, jonka henkilökunnaltamme saat. Glenin perintö näkyy kaikessa, mitä Taco Bell tekee tänään, huomenna ja tulevaisuudessa. Haluatko tehdä asioita tavalla, jolla niitä ei ole ennen tehty? Siistejä juttuja, herkullisia juttuja? Juttuja, joita kukaan ei osaa odottaa, mutta päätyy rakastamaan?

Hyvä, sillä siinä tapauksessa olet etsimämme uusi tacobelliläinen! Etsimme jatkuvasti suurella sydämellä ja innostuksella varustettuja tulevaisuuden tähtityöntekijöitä pääkaupunkiseudun ravintoloihimme. Lisäämme makua elämään tekemällä asioita eri tavalla ja laitamme twistin tarjoamaamme ruokaan luomalla kokemuksia, jotka yllättävät ja ilahduttavat. Jos haluat rakentaa uraasi samalla, kun tarjoat asiakkaillemme nopeaa, hauskaa ja ystävällistä palvelua, on Taco Bell täydellinen paikka oppia, kasvaa ja onnistua!

Tarjoamme parasta asiakkaillemme sekä haluamme tarjota parhaan työympäristön, jossa sinä voit loistaa, viihtyä sekä kouluttautua aina vain paremmaksi, niin osana tiimiäsi kuin yksilönäkin. Uutena Team Memberinä osallistut palkalliseen usean viikon koko tehtävänkuvan kattavaan koulutukseen, jossa myös Taco Bellin brändi ja filosofia tulee sinulle tutuksi. Etsimme tyyppejä, jotka ovat innostuneita hoitamaan tehtäviä positiivisella innolla ja suurella sydämellä.

Mexican suomi seinäjoki -

Alihankkijamme Käytämme alihankkijoina vain sellaisia tahoja, jotka jakavat arvomme ruokaturvallisuudesta ja raaka-aineiden laadusta. Nykyisen Itämeren paikalla aikoinaan ollut Litorinameri peitti maakunnan aluetta alleen vielä eaa. Mihin hermoon Tippa osui luovuttuaan T-kirjaimesta?

Mexican suomi seinäjoki -

Tänne tulee mentyä toistenkin. Minulla oli kiire aikataulu, mutta henkilökunta hiomioi mukavasti ja ehdin syödä. Kitchen sink -trancea, jota suomeksi laulettu tajunnanvirta täydentää. Turha puhua perässäjuoksemisesta tai uusista ilmiöistä, Tippa on Apulannan henkinen sukulainen jos jotain. Tippa ei ole koskaan ollut totta. Mihin hermoon Tippa osui luovuttuaan T-kirjaimesta? Jousiammuntaradalla nuolet lentävät ihan muualle kuin tauluun ja tanssisalilla Ville pääsee mukaan Äijät-tanssikerhon pyörteisiin. Kaikki annokset tarjoillaan pahvisesta Amerikan autosta ranskalaisten kera, poislukien jälkiruoat. Kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnat kunnallisvaalikauden ajaksi neljän vuoden välein. Menu Info Virtuaaliesittely Yhteystiedot Osta lahjakortti. Ville tapaa ihka oikean kylähullun sekä saunoo Rölli-saunassa. Vesta ei ole miehistä yleisöä viihdyttämään suunniteltu tuote tai tanssityttö vaan omaehtoinen artisti, joka tässäkin kappaleessa tekee tosiasiat selviksi: Menestyttyään hot dog -kojuilla ja hampurilaisravintobisneksessä, Glen Bell avasi ensimmäisen Taco Bell -ravintolansa Etelä-Kaliforniassa

One Sweet World Kinuskikahvikermajäätelöä, vaahtokarkkia, kinuskikastiketta ja suklaapaloja. Info Yritys- ja yksityistilaisuudet Myyntipalvelu ma-pe Pöytävaraukset Emme ota vastaan pöytävarauksia alle 5 hengen seurueille. Juhannuksena olemme avoinna seuraavasti: Tarjoillaan ranskalaisten, kasvisten, paistetun ananaksen sekä majoneesin kanssa.

Tarjoillaan ranskalaisten, kasvisten, paistetun ananaksen sekä yrttivoin kera. Kurkku- ja porkkanatikkuja, kirsikkatomaattia sekä kurkkumajoneesia. Cheddarjuustoa, talon tulista salsakastiketta, jalopenoja ja nachoja L. Pepper Jack -juustoa, habanero ranskankermaa ja paahdettua sipulirouhetta VL. As you like it! Savujuustoa, pekonia, sipulirengas ja savuista BBQ-kastiketta L. Kaksi isoa pihviä cheddarjuustolla, paahdetulla sipulirouheella ja Dinerkastikkeella L.

Aito Angus-pihvi cheddarjuustolla ja talon vaahterapekonilla L. Aito Angus-pihvi emmentaljuustolla, paistetulla kananmunalla ja talon vaahterapekonilla L. Aito Angus-pihvi tuorejuustolla, karamellisoidulla sipulilla ja pikkelöidyillä jalopenoilla L. Cheddarjuustoa, talon salsakastiketta, jalopenoja ja nachoja L.

Cajunmaustetta, avokadoa, pekonia, pikkelöityä jalopenoa ja Ranch-kastiketta L. Maukas falafelpihvi, sinihomejuustomurua, ananasta ja Buffalo Wing Hot -kastiketta L. Vegaanista seitania, vegaanista cheddarjuustoa, salsaa, avokadoa ja ananasta L.

Naudanlihapihvi, sulatettua raclettejuustoa, karamellisoitua sipulia ja Dinerkastiketta L. Grillattua kanaa, tomaattia, BBQ-majoneesia ja cheddarjuustoa L. Halloumijuustoa, remouladekastiketta, salaattia, tomaattia ja marinoitua punasipulia. Vehnäleipää, paneroitua kanaa, pekonia, BBQ-kastiketta, emmentaljuustoa ja majoneesia L. Grillattua kanaa, sinihomejuustomurua, pekonia, Buffalo Wing Hot -kastiketta ja majoneesia L.

Naudanlihapihvi, yrttivoin, ranskalaisten ja ranch-kasvisten kanssa L,G. Maissipaneroitua kanaa, vohveliperunoita, coleslaw, Buffalo Wing Hot -kastiketta ja ranch-dippi. Tarjoillaan ranskalaisten, kermaisen pippurikastikkeen ja ranch-kasvisten kanssa L,G. Naudanlihapihvi, cheddarjuustoa, pekonia, majoneesia ja pekoni-paprikahilloketta.

Maissikuorrutettua kanaa, pekonia, majoneesia, Buffalo Wing hot -kastiketta ja ranch kastiketta. Toffeekermajäätelöä, toffeepyörteitä ja kaakaokuorrutettuja toffeepaloja. Mansikkajuustokakun makuista kermajäätelöä, mansikoita sekä grahamkeksiä. Kirsikkakermajäätelöä, kirsikoita ja tumman suklaan makuisia paloja. Suklaakermajäätelöä, vaahtokarkkia, kinuskikastiketta ja suklaanmakuisia kalakuvioita.

Kinuskikahvikermajäätelöä, vaahtokarkkia, kinuskikastiketta ja suklaapaloja. Kaupunki Seinäjoesta tuli vuonna Viime sotien jälkeen Seinäjoelle asutettiin Jaakkiman ja Lumivaaran siirtoväkeä. Nimi poistui käytöstä luvun alkuun mennessä, ja kylän nimeksi tuli Seinäjoki , joka lienee joen nimenä kylää vanhempi.

Seinäjoki -nimen alkuperästä on monta teoriaa. Erään tulkinnan mukaan Seinäjoki on ollut muinoin nautinta-alueiden raja. On myös pohdittu sitä mahdollisuutta, että Kangasalta kotoisin olleet uudisasukkaat tai eränkävijät olisivat tuoneet nimen mukanaan. Tuomo Tuomen tutkimus ja kansanperinne antaa Seinäjoki -nimen alkuperäksi sen rantojen poikkeuksellisen jyrkkäreunaisuuden. Seinäjoen kaupunginjohtajana on toiminut vuodesta Jorma Rasinmäki [32]. Ylintä päätösvaltaa Seinäjoen kaupungissa käyttää jäseninen kaupunginvaltuusto , joka päättää kaupungin talouden ja rahoituksen perusteista sekä kaupungin hallinnon rakenteesta.

Kaupunginvaltuusto myös valitsee luottamushenkilöt ja tärkeimmät viranhaltijat. Kaupunginvaltuusto valitaan kunnallisvaaleilla neljän vuoden välein. Kaupungin hallintoa johtaa jäseninen kaupunginhallitus. Sen tehtävä on valmistella kaupunginvaltuustossa käsiteltävät asiat ja huolehtia, että valtuuston päätökset toteutetaan.

Kaupunginhallitus huolehtii myös kaupungin yleisestä kehittämisestä sekä valvoo viranhaltijoiden toimintaa ja kaupungin taloushallintaa. Lautakunnat valmistelevat kaupunginhallituksen tai kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi kuuluvat asiat ja huolehtivat päätöksen täytäntöönpanosta. Lautakunnan tehtävänä on huolehtia toimialansa kehittämisestä sekä ohjata sen suunnittelua ja toteutusta.

Kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnat kunnallisvaalikauden ajaksi neljän vuoden välein. Annetut äänet viimeisimmissä kunnallisvaaleissa. Vuonna Seinäjokeen liitettiin Seinäjoen maalaiskunta, josta Seinäjoen kauppala oli erotettu luvulla. Tällöin siihenastinen Seinäjoen kaupunki ja Peräseinäjoen kunta lakkautettiin ja tilalle perustettiin niiden silloiset alueet käsittävä uusi kunta, joka otti käyttöönsä Seinäjoki-nimen ja kaupunki-nimityksen.

Tällöin siihenastinen Seinäjoen kaupunki, Nurmon kunta ja Ylistaron kunta lakkautettiin ja tilalle perustettiin niiden silloiset alueet käsittävä uusi kunta, joka otti käyttöönsä Seinäjoki-nimen ja kaupunki-nimityksen. Ilmajoen Munakan kylä on myös ilmaissut kiinnostuksensa liittyä Seinäjoen kaupunkiin.

Vuonna kylän asukkaat laativat adressin kylän liittämisestä Seinäjokeen. Laadittu adressi toimitettiin sekä Ilmajoen kuntaan että valtiovarainministeriöön. Laajinta kannatusta kuntien yhdistäminen sai Seinäjoella ja Ylistarossa, kun taas Nurmossa esiintyi jyrkkää vastustamista kuntaliitokseen, mikä tuli ilmi muun muassa kansanäänestyksessä. Nurmon kunnanvaltuusto keskusteli asiasta neljä ja puoli tuntia ennen päätöksentekoa.

Merkittävä osa nurmolaisista asuu toiminnallisesti Seinäjoen esikaupungiksi muodostuneella Hyllykalliolla. Ylistaro puolestaan on etäämmällä Seinäjoen kaupungista sekä oli selvästi harvemmin asuttu maatalousvaltainen kunta. Seinäjoen vähittäiskaupan volyymi on miljoonaa euroa vuodessa ja moottoriajoneuvojen kaupassa Seinäjoki on Suomen suurimpia.

Lakeuden Ankkuri ei toteutunut, vaan samalle alueelle Jouppiin aletaan kesäkuussa rakentaa Ideapark-kauppakeskusta. Seinäjoen teknologia- ja innovaatiokylä on nimeltään Triano. Seinäjoki on asukasluvultaan Suomen Kantakaupungin alueella asuu n.

Oheisessa kaaviossa esitettynä Seinäjoen väkiluvun kehitys aikavälillä — Kaaviossa käytetty kulloinkin voimassa olevaa aluejakoa. Väkiluvun voimakas kasvu vuoden kohdalla selittyy kuntajaon muutoksella.

Seinäjoen kautta kulkevat yleiset tiet eri ilmansuuntiin: Rautatieasema, linja-autoasema ja taksiasema toimivat Seinäjoella yhdistettynä matkakeskuksena. Seinäjoelle pääsee junalla lännestä Vaasan suunnasta, etelästä Tampereen suunnasta, idästä Haapamäen ja Jyväskylän suunnasta sekä pohjoisesta Oulun ja Kokkolan suunnasta.

Seinäjoen lentoasema sijaitsee Ilmajoella ja sitä on ylläpitänyt vuodesta Seinäjoen lentoasema Oy aikaisemmin Rengonharju-säätiö. Lentoasema rakennettiin ja reittiliikenne alkoi Kenttä toimi seinäjokelaisen Finncomm Airlinesin kotikenttänä, joka operoi sieltä Helsinkiin viidesti päivässä.

Myöhemmin lentoja siirtyi hoitamaan Ruotsalainen Direktflyg , joka hoiti lentoja jonkin aikaa, kunnes ilmoitti yhdessä Seinäjoen kaupungin kanssa, että lennot eivät ole taloudellisesti kannattavia, jonka vuoksi ne lopetetaan. Säännölliset reittilennot Seinäjoen lentoasemalle loppuivat Seinäjoella on nykyisin monenlaisia kulttuuritapahtumia, ja varsinkin musiikkitarjonta on laajaa ympäri vuoden.

Esimerkiksi Rytmikorjaamo on suosittu klubi, jossa vierailee suomalaisia ja kansainvälisiä artisteja melkein joka viikonloppu. Seinäjoella on myös useita muita baareja ja klubeja joissa on hyvin aktiivista musiikkitoimintaa.

Seinäjoen kaupunginorkesteri muodostuu jousi- ja puhallinkvinteteistä, joten ohjelmisto painottuu kamarimusiikkiin. Orkesteri konsertoi musiikkikäyttöön rakennetussa Seinäjoki-salissa ja tekee yhteistyötä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa.

Seinäjoen kaupunginteatteri tarjoaa esityksiä kolmella näyttämöllä. Vuonna se valittiin Vuoden teatteriksi Suomessa. Vuonna tapahtuma siirtyi järjestettäväksi Jyväskylässä. Seinäjoen keskustassa on kolmisalinen Bio Marilyn, [55] ja Ylistarossa toimiva elokuvateatteri Matin-Tupa järjestää syksyisin Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalia. Seinäjoen suuret yleisötapahtumat keskittyvät keväälle ja kesälle, jolloin järjestetään Provinssirock , Tangomarkkinat ja Vauhtiajot.

Vuosina — Seinäjoen kaupunki järjesti toukokuussa Seinäkuun yö -nimistä vuorokauden mittaista maksutonta kulttuuritapahtumaa. Seinäjoen alueen kuvataiteen keskuksena toimii ammattikoulun kellarikerroksen Taidehalli. Seinäjoella on vilkas urheilutarjonta ja varhaisimmat tiedot urheilusta on luvun alusta perustetuista urheiluseuroista. Seinäjokiset palloiluseurat ovat pelanneet useissa lajeissa pääsarjassa, mutta varsinkin pesäpallo on kaupungin yksi kautta aikain suosituimmista lajeista.

Seinäjoki on myös perinteinen jalkapallokaupunki ja nykyään sitä edustaa pääsarjatasolla Seinäjoen Jalkapallokerho , joka on noussut kansallisen tason menestyksen johdosta Seinäjoen urheilun lippulaivaksi ja kaupungin seuratuimmaksi urheiluseuraksi. Miesten mestaruuksia palloilulajeissa on voittanut Seinäjoen Maila-Jussit pesäpallossa 4 ja lentopallossa 2 , salibandyssa Seinäjoen Peliveljet 3 , maahockeyssa Seinäjoki United 2 ja amerikkalaisessa jalkapallossa Crocodiles 1.

Naisten pesäpallossa Maila-Jussit on myös voittanut Suomen mestaruuden 1. Sivun vakaa versio on katsottu 7. Tämä artikkeli kertoo kaupungista. Joesta on oma artikkeli. Seinäjoen kylän taloluku — [20] Vuosi Taloluku 3 4 7 10 Seinäjoen väestönkehitys — Vuosi Asukkaita Maaseutuvirasto Seinäjoelle Hallintobyrokratia siirtyy keskelle vahvaa yrittäjäseutua lokakuu Oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy.

Pohjanmaa , Elokuvakeskus Botnia, toukokuu Museot Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo - Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo - Hevostyökonemuseo - Kriikun museomylly - Nurmon museo - Riihimuseo - Ritarin kotimuseo - Sairaalamuseo - Siirtolaismuseo - Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo - Törnävän museoalue Rakennukset ja alueet Aalto-keskus - Aisamäen kesäteatteri - Apila-kirjasto - Haapaluoman louhos - Kalajärven virkistysalue - Kaupunginteatteri - Kitinojan kirkko - Lakeuden risti - Mallaskosken panimo - Nurmon kirkko - Peräseinäjoen kirkko - Suojeluskuntapiirin esikuntatalo - Taidehalli - Törnävän kirkko - Törnävän kartano - Uppalan kartano - Varikkogalleria - Wanha markki - Ylistaron kirkko Patsaat ja veistokset Alasin v.

Kuntaliitokset Nurmon kunta — Peräseinäjoen kunta - Seinäjoen kauppala — Seinäjoen maalaiskunta - Ylistaron kunta. Päätiet - - - - - - Rautatieliikennepaikat ja lentoasemat Louon rautatieasema - Peräseinäjoen rautatieasema - Pohjois-Louko - Seinäjoen lentoasema - Seinäjoen rautatieasema - Ylistaron rautatieasema Seinäjoen kautta kulkevat rautatiet Haapamäki—Seinäjoki-rata - Pohjanmaan rata — Suupohjan rata - Tampere—Seinäjoki-rata - Vaasan rata. Korkeakoulut Seinäjoen ammattikorkeakoulu - Seinäjoen yliopistokeskus Toisen asteen oppilaitokset Seinäjoen lukio - Nurmon lukio - Ylistaron lukio - Koulutuskeskus Sedu Aikuiskoulutus Sedu Aikuiskoulutus Peruskoulut Alakylän koulu - Alaviitalan koulu - Aseman koulu - Etelä-Pohjanmaan Steinerkoulu - Haapaluoman koulu - Halkosaaren koulu - Honkakylän koulu - Hyllykallion koulu - Isokylän koulu - Joupin koulu - Keski-Nurmon koulu - Kihniän koulu - Kirja-Matin koulu - Kitinojan koulu - Kivistön koulu - Kouran koulu - Kärjen koulu - Lintuviidan koulu - Marttilan koulu - Niemistön koulu - Nurmon yläaste - Pajuluoman koulu - Pohjan koulu - Rastipuiston koulu - Seinäjoen ammattikoulu - Seinäjoen lyseo - Seinäjoen yhteiskoulu - Tanelinrannan koulu - Toivolanrannan koulu - Topparlan koulu - Toukolanpuiston koulu - Törnävän koulu - Valkiavuoren koulu - - Ylistaron yläaste.

Suomen 30 suurinta kuntaa väkiluvun mukaan Small-elementtiä käyttämättömät tarkenteelliset tietolaatikot Small-elementtiä käyttävät tietolaatikot Maantieteeseen liittyvät artikkelit Puutteelliset lähdemerkinnät Seulonnan keskeiset artikkelit Sivut, jotka käyttävät ISBN-taikalinkkejä.

Muissa hankkeissa Wikimedia Commons Wikimatkat. Sivua on viimeksi muutettu Wikipedia® on Wikimedia Foundationin rekisteröimä tavaramerkki. Seinäjoen mlk Peräseinäjoki Nurmo Ylistaro Maantiet [ muokkaa muokkaa wikitekstiä ] Seinäjoen kautta kulkevat yleiset tiet eri ilmansuuntiin: Seinäjoen ajoneuvokanta [ muokkaa muokkaa wikitekstiä ] Tilanne: